..: Jiří Vodička zvolen předsedou představenstva ČD Cargo :..

122.028 a 123.001 ČD Cargo, Lv 72158, Olomouc, foto: Johník Praha — ČD Cargo získalo v úterý 24. srpna 2010 nového předsedu představensta. Jeho jmenování potvrdil tiskový mluvčí ČD a ČD Cargo Petr Šťáhlavský. Na pozici byl představenstvem mateřské společnosti zvolen Jiří Vodička. Ten dosud působil ve Fio bance jako ředitel strategie a marketingu. Ve funkci nahradí generálního ředitele drah Petra Žaludu, který na pozici nastoupil po jím iniciovaném odvolání generálního ředitele Josefa Bazaly v červnu tohoto roku. Žaluda přechází z představenstva do dozorčí rady Carga, kde vystřídá Oldřicha Vojíře. Od nástupu nového ministra dopravy došlo k mnoha personálním změnám na Ministerstvu dopravy a v podřízených resortních organizacích státních dopravních firmách.

Jiří Vodička (32), byl ředitel pro strategii a marketing a člen představenstva Fio, odpovídal za spolupráci s tvůrci trhů z řad obchodníků s cennými papíry a marketingové aktivity akciového trhu. Mezi jeho nejvýznamnější pracovní projekty patřil systém obchodování s akciemi EasyClick. Byl členem výboru České národní banky (ČNB) pro makléřské zkoušky a měl několikaleté zkušenosti s řízením event marketingových aktivit Volkswagen Group Russia. Mezi jeho záliby patří zejména cyklistika, běžecké lyžování a cestování do netradičních zemí. V  roce 2007 absolvoval ve Švédsku Vasův běh, nejdelší světový závod v běhu na lyžích v délce devadesáti kilometrů.

Vodička se sám nabídl ministru dopravy Vítu Bártovi; České dráhy ale chtějí najít předsedu představenstva na základě výběrového řízení, v tuzemsku i zahraničí. Nově jmenovaný předseda je tedy dočasným krizovým manažerem. Na jak dlouho, to se teprve ukáže. Pozice generálního ředitele nebude obsazena – byla zrušena, aby mohl být rychle propuštěn právě Bazala pro nadbytečnost na základě zákoníku práce. Nový předseda představenstva bude mít na starosti vytvoření nové obchodní politiky a revizi hospodaření, aby se podnik stal opět ziskovým. Po svém založení vykázala společnost téměř půlmiliardový zisk, rok na to již ztrátu asi 380 milionů korun. Tu bývalý generální ředitel Carga zdůvodňuje světovou hospodářskou krizí a úbytkem dopravních výkonů, ale také náklady na sociální program ve výši 300 milionů korun pro 1600 propuštěných zaměstnanců. V prvním pololetí roku 2010 oznamovalo Cargo návrat k ziskovému hospodaření.

Ministr Bárta se krátce po nástupu do funkce seznámil s výsledky auditu KPMG v Cargu a na jejím základě podal na Bazalu trestní oznámení. Bývalý výkonný ředitel společnosti Václav Andrýsek pak v otevřeném dopise vyzval ministra dopravy, aby žalobu rozšířil i na něj - jako muže, který aktivně ovlivnil kritizovanou cenovou politiku společnosti.

Změnil se Řídící výbor ČD, odvolán byl generální ředitel ŘSD

Začátkem srpna projednala a schválila vláda ministrův návrh na změnu obsazení Řídícího výboru Českých drah. Jeho předsedou se stal náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. V souvislosti s nečekaným odoválním Josefa Bazaly se hovořilo o možné výměně generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Ten však nadále setrvává na své pozici. Zato generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík o své místo přišel v den, kdy byl schválen Vodička do funkce. Ministrovi sice nabídl razantnější škrty než jeho drážní kolega Jan Komárek ze Správy železniční dopravní cesty, ale za cenu zahrnutí dvou kritických staveb v Moravskoslezském kraji. Jejich zastavení iniciovalo petici pro dostavbu již zbořeného mostu v Bohumíně a přivadeče Místecká na dálnici D1 (D47). Na jeho místo nastoupil Jiří Švorc, který má zkušenosti z investiční výstavby, ale v poslední době působil u společností Aral, Globus, OBI a ÖMV. Jeho úkolem bude najít finance pro tyto dvě investice, ale zároveň hledat další úspory na ŘSD.

Zdroj: Ministerstvo dopravy [1] [2], České dráhy, Hospodářské noviny/iHNed, Lidové noviny/Lidovky, ŽelPage, Fondmarket, FinExpert


Josef Petrák Poslat mail autorovi | 25.8.2010 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
25.08.2010 (7:06)  
Doporučoval bych opravit nadpis... "Jiří Vojíř zvolen předsedou představenstva ČD Cargo"
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko