..: Mezi Budapeští a Vídní pojedeme rychleji :..

1047.009-4, Bruck a. d. Leitha, foto: Strnda Budapešť — Magyar Államvasutak (MÁV) zrekonstruoval jeden ze svých hlavních tahů – stoosmdesátikilometrovou dvojkolejnou elektrifikovanou spojnici Budapešti s maďarsko-rakouskou hranicí. Mezi hlavním městem a Hegyeshalomem je po rekonstrukci dalších 86 km trati uzpůsobeno pro rychlost 160 km/h. Zbyly zde pouze tři „kotvy“: na 80 km/h je nutno zpomalit při průjezdu stanicí Tatabánya, rychlostí 100 km/h je pak nutno jet v mezistaničním úseku Tóvároskert – Tata a při průjezdu stanicí Győr. Proti polovině devadesátých let, kdy pomalých úseků bylo na trati přes 70, se jedná o výrazný posun kupředu. Hlavním cílem projektu bylo snížit cestovní dobu mezi oběma hlavními městy (asi 245 km) ze současných cca 2 hodin 45 minut na zhruba dvě hodiny.

Těžištěm stavebních prací byla kompletní rekonstrukce trati mezi stanicemi Vértesszőlős a Almásfüzitő felső, zbývající část trati byla zbroušena a reprofilována. To vedlo k výraznému snížení hladiny hluku od projíždějících vlaků, snížení provozních nákladů a prodloužení životnosti kolejnic. Na celé trase jsou použity kolejnice UIC 60. Na trati bylo položeno přes 250 nových výhybek, vyměněno téměř 500 stožárů trolejového vedení a instalováno 62 kilometrů nového napájecího vedení. Na trati bylo upraveno 44 železničních přejezdů, které by nyní měly být výrazně bezpečnější. Novinkou při rekonstrukci trati bylo použití dočasných mostů, které dovolovaly rychlost vlaků až 80 km/h. Tím byla umožněna rekonstrukce mostů bez nutnosti vyloučení dopravy a nasazení NAD.

Stanice Tata před rekonstrukcí, foto: József Süveg Na pěti hlavních stanicích (Nagyszentjános, Győrszentiván, Öttevény, Kimle a Mosonmagyaróvár), včetně několika dalších menších, byly zřízeny podchody, na mnoha dalších malých stanicích byly postaveny nadchody, aby byl zajištěn bezkolizní přístup cestujících na nástupiště. Nádraží Tata se znovu zaskvělo v původní kráse – budově byla vrácena historická tvář z počátku 20. století. Výraznou přestavbou prošla rovněž pohraniční stanice Hegyeshalom.

Na stožárech podél trati je zavěšen optický kabel pro přenos telekomunikačních dat pro centrální řízení dopravy. Trakční napájecí systém byl rovněž součástí projektu. Transformační stanice 120/25 kV byly přezbrojeny vypínači SF6, kombinovaným měřením a spínači (odpojovače) 25 kV.

Na celé trati na maďarském území byl instalován Evropský vlakový zabezpečovací systém ERMTS / ETCS 1. úrovně. Tendr na úsek mezi Vídní a státní hranicí byl uzavřen v roce 2002, smlouva na implementaci ETCS mezi Budapeští a státní hranicí byla s dodavatelem, společností Thales, podepsána o rok později. První úsek vybavený ETCS byl mezi oběma hlavními městy zprovozněn v roce 2005. Stávající maďarský systém vlakového zabezpečovacího zařízení EVM byl zachován a začleněn do AITrac ETCS prostřednictvím specifického přenosového modulu (STM). Instalace ETCS si vyžádala i úpravu palubních systémů v maďarských lokomotivách řady V63, které jsou uzpůsobeny pro rychlost 160 km/h a budou na trati nasazovány. Součásti dodávky tedy bylo i 17 palubních jednotek.

MÁV V63-155, Szeged, foto: Beroesz Finanční prostředky byly poskytnuty jednak ze strukturálních fondů Evropské unie, jednak si MÁV vzal úvěr u německé banky. Z projektu byly vyloučeny ty úseky, kde byla provedena zlepšení v minulosti a byla financována z jiných projektů. Tyto úseky budou řešeny zcela samostatně.

MÁV nasadí na modernizovanou trať vozy UIC 70 typ Z2, dodané od Deutsche Waggonbau v roce 1995. V mezinárodním provozu bude 18 dvousystémových lokomotiv řady 1116 a tím pádem nebude nutno na změně systému měnit hnací vozidla.

MÁV plánuje zrychlení dopravy i na dalších dvou tazích: Budapešť – Cegléd – Szolnok – Lőkösháza (rumunská hranice) a Zalalövő – Zalaegerszeg – Boba (směr Slovinsko). Kromě mezinárodních spojení dálkových je snaha zavést pravidelnou dopravu na regionálních přeshraničních spojích: Békéscsaba – Arad – Temešvár, Püspökladány – Oradea – Cluj-Napoca a Szeged – Békéscsaba – Kötegyán – Salonta – Oradea. Rovněž maďarská strana jedná o obnovení zrušeného spojení na dalších třech tratích: Debrecen – Nagykereki - Oradea, Gyoma – Vésztő - Körösnagyharsány - Cheresig - Oradea a Mátészalka – Csenger - Satu Mare.

Zdroje: Railway People, Railway PRO, Railway Technology, Thales, Wikimedia Commons [1], [2]


Vlad Poslat mail autorovi | 11.5.2013 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Maďarsko


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel stoupa  mail  
11.05.2013 (18:02)  
Pro Keprt, Komín - téma Nadchody

Moderní, zastřešené nadchody jsou OK - ovšem hojně s jezdícími schody, případně zdviží.
registrovaný uživatel Keprt 
11.05.2013 (16:43)  
SYN: dneska už to v Evropě úplně obyvklé není (vyjma exSŽD), co mě napadá jsou dánské ME, něco v Irsku a pár posledních strojů v Polsku a snad v Británii, ale historicky bylo v Evropě dost "osobních až expresních" šestikol (DB 103, DR 118, 119 a 132, DSB (a jiné) nohabky a jejich nástupci MZ, mnoho motorových řad bývalých BR, irské diesly, rumunská šestikola lektrická a motorová, PKP SP45 a SU46). Ony ty V63 taky nejsou nejmodernější (poslední vyrobená 1988).

Ad nadchody: asi budou levnější, než pochody, ale za cenu více schodů a náročnější případné zimní údržby (což by se dalo řešit vyhříváním).
11.05.2013 (16:31)  
Přemýšlím jak moc vadí omezení na 100 km/h přes Győr. Město má cca 130 tisíc obyvatel a je zhruba v polovině trasy. Divil bych se, kdyby bylo projížděno bez zastavení.
registrovaný uživatel SYN 
11.05.2013 (13:12)  
Ta V63 je docela zajímavá, ale asi není zcela obvyklé nasazovat na osobáky šestinápravovku co?
11.05.2013 (11:37)  
Komin: Omlouvam se, spatne jsem vas pochopil.
Etienne: I vam se omlouvam, nechal jsem se unest. To hausnumero je za jizdenku mimo uzemi CR, pres Viden a Passau. Na "prazska" EC mi eshop DB nabizi zpatecni za 118 eur (~3000 korun), coz je opravdu celkem slusna cena.
registrovaný uživatel Etienne  mail  
11.05.2013 (11:04)  
No, nevím kde bartik ta hausnumera bere, obyč. jednosměrná mezinárodní bez slevy Berlin-Budapest stojí necelé čtyři tisíce...
registrovaný uživatel Komín  mail  
11.05.2013 (10:45)  
Ano, to je možná pravda, i když MÁV nabízej na svym webu Budapešť - Berlín už od 29 €, ale o to mi ani tolik nejde. Časová úspora Budapešť - Německo by asi nijak významná nebyla, šlo mi spíše o spojení Praha - Budapešť. Časově může vlak konkurovat autobusu ale autu ne. Kromě časové ztráty Praha - Brno je asi o 45 minut delší právě trasa Bratislava - Budapešť. Myslel jsem, že by se to dalo takto jednoduše zrychlit.
11.05.2013 (10:01)  
Komin: No tak jezdi railjety z/do mnichova, na ktere jsou v Mnichove jiste pripoje a ICE z Hamburku do Vidne, od ktereho je take pripoj do Budapesti. Navic relace Budapest - Berlin/Hamburg je neco podobneho jako Praha - Pariz/Londyn, takze spis na letadlo. Standartni mezinarodni tarif, zpatecni, Budapest - Berlin je za, neceho se chytnete, 10 500 korun. Pravda, nevim jak je to s nakejma specialnima nabidkama, ale letenky zacinaj na nakejch 3 tisicich, a pokud chci presne datum pristi tyden, tak je to za 5. Letadlo 1,5 hodiny, vlak 11 hodin...

Co se tyce Bratislavy, mozna by jim to zdrzeni nestalo za tech par cestujicich. Prece jen Budapest - Viden se jevi na vlak jako je railjet dost vyhodna relace a Bratislava proti nim pusobi jako chudy pribuzny...
registrovaný uživatel Komín  mail  
11.05.2013 (8:50)  
Značně mě překvapilo, že se v Maďarsku (ještě) staví nadchody. U nás už se budují téměř výhradně podchody, možná je to škoda.

Také už jsem několikrát přemýšlel, proč EC (Německo) - Praha - Bratislava - Budapešť nejezdí také po téhle trati, s tím že v Bratislavě by projela Bratislavu - Nové mesto a Petržalku, pokračovala by přes Rasjku a už by byla tam. Myslim, že by se ušetřil čas.

A jestli ne, nevíte, jestli už je koridorizovaná trať Blava - Štúrovo (160 km/h)? Pokud ne, možná by stačilo si na to počkat. Ale jak dlouho??
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko